Безкоштовно з мобільного 24/7
FAQ
Безкоштовно з мобільного 24/7

Вибираємо курорт за госпіталем, або Що таке медичний туризм

Вимовляючи слово «туризм», ми уявляємо ніжне море, спекотне сонце, захопливі екскурсії та приємні покупки. В останні роки сформувався новий напрямок – медичний туризм. Відкритість світу підштовхнула людей шукати за межами країни проживання комфортні умови для відпочинку, професійні методи діагностики та лікування. Розбираємося в особливостях оздоровчих подорожей і в тому, яку роль у них може відіграти страхування.

Що таке медичний туризм?

Медичний туризм у світі – явище відоме. Перечитайте класичну літературу, фактично в кожному творі знайдеться персонаж, який їде на води, щоб заспокоїти подагру або відновити легені. Практикою виїзду за кордон або переміщення всередині країни з урахуванням пошуку більш сприятливих кліматичних умов для лікування аристократія користувалася з незапам'ятних часів. Сучасний медичний туризм, правда, більше орієнтований не на погодні умови, а на рівень і доступність послуг у певному місці.

Отже, під медичним туризмом мається на увазі діяльність, спрямована на організацію отримання кваліфікованої медичної допомоги за межами місця проживання. Найчастіше йдеться про сертифіковані закордонні клініки. Вони приваблюють потенційних пацієнтів:

  1. Індивідуальним підходом на всіх рівнях – від діагностики та підбору оптимальної схеми лікування до розроблення відновлювальної програми.
  2. Наявністю прогресивного діагностичного обладнання.
  3. Високим рівнем успіхів у розв’язанні конкретної проблеми зі здоров'ям.
  4. Професійним персоналом.
  5. Психотерапевтичною підтримкою та супроводом.
  6. Рівнем сервісу, поважним ставленням.

Говорячи простою мовою, якщо рівень, якість або ціни на лікування в країні проживання людину не влаштовують, то бажане варто шукати за кордоном. Таку можливість і дає медичний туризм: він допомагає підібрати варіанти, максимально відповідні наявним запитам.

Чому медичний туризм набирає популярність?

За підрахунками експертів, цей ринок щорічно додає близько 20%, і така тенденція буде зберігатися в найближчі роки. Це пов'язано як з високою потребою в якісних послугах, так і зі стимулюванням розвитку галузі на державному рівні. Багато країн активно вдосконалюють наявну правову базу та інфраструктуру окремих регіонів спеціально для залучення такого роду туристів.

Зростання популярності медичного туризму цілком зрозуміле. Інформаційна відкритість дає доступ до даних, які допомагають зорієнтуватися на ринку послуг. Сам же пошук альтернативи може бути продиктований різними потребами:

  1. Швидко отримати якісні медичні послуги. Особливо актуально, якщо у своїй країні на них є черга.
  2. Отримати професійне лікування, яке на батьківщині не надається через відсутність відповідного обладнання або кваліфікації лікарів.
  3. Обійти законодавчі особливості, що передбачають обмеження на певні медичні маніпуляції.
  4. Заощадити на медичній допомозі, вибравши місце, де вартість послуг без шкоди для якості буде значно нижче. Наприклад, заміна клапана в серці при тій самій кваліфікації хірургів у США в 10 разів дорожче, ніж в Індії.

Перераховані обставини разом із рівнем професіоналізму медичного персоналу, якістю сервісу та забезпеченням повної конфіденційності є вагомими аргументами на користь лікування за кордоном для людей як з високим, так і з середнім рівнем доходів.

Види медичного туризму

Залежності від виду медичного обслуговування, необхідного клієнту, ця сфера поділяється на п'ять умовних напрямків:

  1. Діагностичний. Це організація поїздки до іншої держави для оперативного проходження повної діагностики стану здоров'я й отримання первинних консультацій у кваліфікованих медиків. Ця послуга широко використовується для виявлення захворювань на ранній стадії або для уточнення наявних висновків.
  2. Лікувальний. Це цілеспрямований виїзд за кордон для лікування вже діагностованого захворювання. Найчастіше йдеться про онкологію й онкогематологію, кардіологію та нейрохірургію, ортопедію, неврологію й лікування безпліддя. Основні цілі: скористатися передовими методиками, отримати якісні препарати та послуги фахівців, що мають успішний досвід позбавлення від певних захворювань.
  3. Реабілітаційний. Це організація відновлювальної терапії після отриманої травми або перенесеного хірургічного втручання. Туристів приваблюють створювані комфортні умови. В цьому випадку частий супутній фактор – сприятливі природні умови.
  4. Естетичний. Усе частіше в міжнародному медичному туризмі напрямок, пов'язаний із косметичними процедурами та пластичною хірургією, розглядається окремо. Популярність цього виду послуг на ринку постійно зростає.
  5. Народна медицина. Категорія, яка поширена серед мандрівників, що практикують методики, кардинально відмінні від медичних протоколів.

Найчастіше перераховані види медичного лікувального туризму доступні на базі однієї сертифікованої клініки. При цьому в більшості випадків передбачається градація в залежності від спеціалізації. Наприклад, одні медцентри зосереджуються на питаннях онкології, а інші — на серцево-судинних проблемах.

Чи є альтернатива?

Проблеми зі здоров'ям не приходять за графіком або за розкладом. Коли людина з ними стикається, то прагне розв’язати виниклі труднощі, щоб не упустити дорогоцінний час. Вибрати авторитетну компанію для надання послуг з медичного туризму – це тільки половина справи. Потрібно ще залагодити фінансовий аспект.

Але при цьому мало хто знає, що є ще один альтернативний шлях для отримання професійного лікування – страхування. Компанія «Країна» пропонує своїм клієнтам програму «Захист без кордонів». Цей вид страхування, крім надання професійної допомоги всередині країни, передбачає лікування за кордоном на суму до $500 тисяч за такими напрямками:

  • онкологія;
  • кардіохірургія;
  • нейрохірургія;
  • трансплантологія.

Ця страховка покриє витрати, пов'язані з діагностикою, консультацією, операцією, терапією, а також на перельоти та проживання для одержувача й особи, що його супроводжує. Тобто в непростий для себе момент людина зможе повністю зосередитися на своєму здоров'ї.

Що ще важливо, програма передбачає простий механізм взаємодії, що дозволяє розв’язувати всі питання в максимально стислі терміни. Щоб, не втрачаючи дорогоцінного часу, відправитися на лікування, клієнту необхідно зробити лише три прості кроки: повідомити про страховий випадок, надати медичну документацію та вибрати клініку. Усі інші організаційні нюанси на себе візьме СК «Країна».

Топ-5 популярних країн для медичного туризму

Вибираючи напрямок для проведення відпустки, люди враховують особливості його географічного положення. Вони дивляться на клімат, наявність гір, вихід до моря та ін. Місце для подорожі вибирається з урахуванням історичних пам'яток, рівня розвитку інфраструктури й доступності цін. У медичного туризму теж є свої критерії, що базуються на співвідношенні рівня якості послуг та їх вартості. Розглянемо країни, яким найчастіше віддають перевагу:

  1. Ізраїль. Одна з найпопулярніших країн для лікування онкологічних хворих. У цьому питанні лікарі домоглися великих успіхів (найвищий відсоток лікування), і вони борються за кожного пацієнта, незалежно від стадії захворювання. При цьому вартість медичних послуг тут значно нижче, ніж у європейських госпіталях. Туристів приваблюють територіальна близькість і мінімальні проблеми, що стосуються мовного бар'єра. Часто до Ізраїлю приїжджають за допомогою в питаннях гінекології, нейрохірургії та протезування суглобів. У цих галузях медичного лікувального туризму ізраїльські фахівці вважаються найкращими у світі.
  2. Німеччина. Вартість медичних послуг у цій країні одна з найвищих у світі, але й рівень відповідає фінансовим витратам. Візитні картки місцевих фахівців – кардіологія, онкологія та діагностика. Більшість німецьких клінік пов'язані з університетськими кафедрами, що забезпечує постійне вдосконалення використовуваних методик. У чіткості, доскональності, послідовності й акуратності лікування німецьким фахівцям немає рівних.
  3. Туреччина. Країна впевнено займає третю сходинку в рейтингу міжнародного медичного туризму. Щороку з метою розв’язання проблем зі здоров'ям туди приїжджає понад 800 тисяч осіб. Місцеві фахівці надають висококласну допомогу в таких напрямках, як трансплантологія, онкологія, естетична медицина. Варто зазначити, що рівень роботи 50 турецьких медичних установ підтверджений Об'єднаною міжнародною комісією.
  4. Таїланд. Країна дуже швидко набирає обертів за рівнем надаваних медичних послуг. У деяких питаннях місцеві фахівці мало поступаються колегам з Ізраїлю, але вартість поки нижче. Тому туди часто приїжджають європейці. Найчастіше до тайських лікарів звертаються за пластичними операціями та стоматологічним лікуванням. На високому рівні в країні ортопедія, гінекологія, кардіохірургія й онкологія.
  5. Південна Корея. Якщо врахувати, що більшість прогресивного діагностичного обладнання виробляється тут, то стає зрозумілим, чому країна є популярним напрямком медичного туризму. Варто сказати й про рівень персоналу, що працює в національній охороні здоров'я. За статистикою, тільки 1 зі 100 студентів отримує статус лікаря. Корея популярна і завдяки вмінню поєднувати традиційні практики лікування з прогресивними.

Враховуючи ключові тенденції та успіхи, досягнуті в лікуванні певних захворювань у різних країнах, страхова програма «Захист без кордонів» від компанії «Країна» також передбачає направлення клієнтів до провідних клінік Ізраїлю, Іспанії, Південної Кореї та Туреччини. При цьому кожна людина, що виїжджає за кордон, забезпечується особистим помічником, який надає супровід на весь період перебування в незнайомій країні.

Наскільки медичний туризм актуальний для українців

Згідно з даними, наявними у відкритому доступі, для отримання медичних послуг за кордон щорічно в середньому виїжджають понад 150 тисяч громадян України. Найпопулярніший напрямок – Ізраїль. Його провідна позиція пояснюється високим рівнем розвитку охорони здоров'я. Експерти часто озвучують невтішну статистику: кожна 5-та особа з СНД надходить до ізраїльських лікарень із неправильним діагнозом. Саме за якістю діагностики та лікування і їдуть українці.

Щодо проблем зі здоров'ям, то рейтинг виглядає так:

  • онкологія;
  • неврологія;
  • нейрохірургія;
  • онкогематологія;
  • ортопедія та травматологія.

На перераховані напрямки припадає близько 60% від загальної кількості тих, хто виїжджає на лікування. Інша частина розподіляється між питаннями офтальмології, реабілітації, акушерства й гінекології, кардіології, трансплантології та ін.

Як видно, найчастіше українці відправляються за кордон для лікування онкологічних захворювань до клінік, де його результативність істотно вище, ніж вдома. Хоча й на батьківщині воно не завжди доступне. За даними «Країна», орієнтовна вартість лікування онкології в Україні становить 500 000 гривень при середній заробітній платі 10 000. Повний курс у Європі, що містить операцію та всі необхідні види терапії, обійдеться в 50 000 доларів. І перша, і друга суми можуть бути оплачені в межах страховки, в залежності від вибраного клієнтом пакету програми «Захист без кордонів». У будь-якому випадку людина зможе отримати оперативний доступ до ефективного розв’язання виниклої проблеми зі здоров'ям.

Правові аспекти медичного туризму

Цей напрямок регулюється на міжнародному та державному рівнях. З одного боку, у кожній країні є внутрішні вимоги щодо в'їзду іноземних громадян, розроблені правила їх перебування, умови надання медичних послуг. Наприклад, у Німеччині госпіталь може лікувати іноземних пацієнтів тільки після отримання відповідного сертифіката від відомчого міністерства. З іншого боку, усі великі госпіталі, які планують надавати послуги медичного туризму, обов'язково проходять акредитацію. Вона видається спеціалізованими європейськими та міжнародними організаціями.

Щодо інформації, яку необхідно враховувати людині, яка планує виїзд на лікування за кордон, то вона стосується правильності оформлення документів. Насамперед врахуйте, що вони отримують нотаріальну силу тільки після перекладу на іноземну мову та відповідного завірення в нотаріуса. По-друге, вкрай уважно підійдіть до вивчення змісту договору, що укладається. Він повинен містити такі пункти:

Повні реквізити (іноземного громадянина та приймальника).

  1. Перелік майбутніх послуг.
  2. Чіткі терміни лікування.
  3. Права й обов'язки сторін.
  4. Вартість запланованих медичних і посередницьких послуг.
  5. Механізм врегулювання можливих конфліктних ситуацій.

Загальна ціна питання в медичному туризмі висока. Щоб мінімізувати ризики, попередньо договір варто показати юристу. Він підкаже, як вам захистити свої права й уникнути зайвих витрат.

У разі ж оформлення страхування в межах програми «Захист без кордонів» ризики натрапити на підводні камені при складанні документів зводяться до нуля. Компанія «Країна» дорожить своїми клієнтами й авторитетом, який вибудовувався стільки років.

Ми не розсилаємо спам та не передаємо информацїю третім особам